Sieraad
Op 14 juli 1954 was het zover: het nieuwe gebouw van PTT werd geopend. De directeur-generaal van PTT destijds zei het toen al: “Dit gebouw is een sieraad voor deze stad geworden. Ook aan de verfraaiing, impulsen van de geest, is zorg besteed.” Daarmee verwees hij naar de mozaïek in de centrale hal op de begane grond, het beeld boven de ingang en een muurschildering in de kantine. Deze laatste is helaas niet bewaard gebleven.
Uitbreiding
In 1956 werd het gebouw aan de kant van de Oude Vest en Kerkstraat uitgebreid. Het aantal abonnees nam gestaag toe en de techniek snelde vooruit. Breda kreeg een nieuwe telefooncentrale waar ruimte voor moest worden gemaakt.
In 1962 volgde weer een nieuwe aanbouw. Van Nieuwenhuyzen en Van der Heyden & Moerman realiseerden het gedeelte van het gebouw gelegen aan de hoek Keizerstraat en Akkerstraat. Een Nucleair Chemisch Onderkomen maakte onderdeel uit van deze verbouwing. Tot slot werd de carrévorm gesloten door het ontwerp van C. Hougée. Hij ontwierp in 1972 het deel aan de Kerkstraat. De gebouwdelen uit 1962 en 1972 worden nu gesloopt. Deze bouwdelen hebben een lagere historische waarde en zijn helaas niet geschikt voor transformatie.
Het mozaïek
In de vestibule van het KPN-gebouw vind je een mozaïek, ontworpen en gemaakt door de Bredase kunstenaar P. Verster. Het was een cadeau van alle medewerkers van het telefoondistrict Breda. Het symboliseert de eenheid van het district dat liep van West-Brabant tot en met Zeeland. Je ziet een landkaart met Breda als uitgangspunt. Daarin zijn de lijnverbindingen van de PTT als het ware machtige van garmen die West–Brabant en Zeeland samenbinden. Bepaalde lijnen van het mozaïek contrasteren en anderen liggen juist parallel aan de fraaie lijnen en contouren van het trappenhuis.
Beeld boven de ingang
Boven de monumentale entree op de hoek van de Oude Vest en Keizerstraat is een vrouwenbeeld te zien. Het staat symbool voor de vrouwelijke gratie die ook ten opzichte van de mensen een belangrijk element vormt meende de directeur-generaal van PTT destijds.